Stor forskel på kvadratmeterprisen på en lejebolig i Danmark

De fleste af os stifter bekendtskab med boligmarkedet første gang allerede som teenagere, når vi flytter væk fra forældre og tættere på uddannelse. Nogle er så heldige at have forældre, der kan hjælpe. De fleste af os må dog selv i gang sætte os på evigt lange ventelister for billige studieboliger, og måske kigge efter en lejlighed til leje i mellemtiden, fordi rejsetiden ellers er lang og dyr. Kvadratmeterprisen er dog væsentlig større i nogle byer end andre og det kan så absolut være værd at overveje f.eks. at køre fra Randers til Århus hver dag.

København er fortsat den dyreste by

Det kommer ikke bag på nogen, at København til stadighed er den dyreste på at finde lejlighed til leje i. Her ligger kvadratmeterprisen i 2021 på 183 kroner for en 1-værelses lejlighed. Århus ligger selvfølgelig nummer to, men forskellen er allerede til at mærke, da kvadratmeterprisen for en 1-væresles lejlighed til leje her kun er 135 kr.

Det handler dog langt fra kun om byens størrelse, og derfor stopper vi her med at følge de store byer et øjeblik. Prisen fastsættes efter en hel række parametre, men den største faktor er selvfølgelig efterspørgsel. Derfor hænger priserne også sammen med studiesteder og arbejdsfordeling i byerne. Odense og Aalborg ligger derfor ikke på en henholdsvis tredje- og fjerdeplads, men bliver overhalet indenom af Roskilde, hvor kvadratmeterprisen stadig ligger langt over de 100, med en pris på 124 kroner. Odense og Aalborg ligger på henholdsvis 102 kroner og 96 kroner.

Pendlerlivet kan betale sig

Med så høje priser i København og Århus og ventelister, der er helt uoverskuelige, kan det ofte betale sig at overveje en bolig uden for byen eller i en naboby i stedet. Specielt studerende i Århus har en utrolig nem løsning lige ved hånden. Kvadratmeterprisen i nabobyen Randers er nemlig helt nede på 76 kroner for en 1-væresles lejlighed og transporttiden fra Randers til Århus universitet er ca. en halv time i bil eller en time med bus. En pendlertid man nemt kan ende op med, hvis man skal igennem Århus midtby alligevel.

Noget lignende gør sig gældende i København, hvor mulighederne uden for byen trods alt er noget bedre end i midtbyen. Forudsat at man er villig til at skifte det vilde byliv ud med lidt roligere rammer og en noget billigere og sandsynligvis større lejlighed.

De større lejeboliger i Danmark

Det er selvfølgelig ikke kun et-værelseslejelighederne der er rift om blandt lejeboliger i Danmark. Kvadratmeterpriserne på lejemål med flere værelser falder selvfølgelig, men følger stadig samme mønstre. Du får altså stadig en meget større lejlighed i Randers end for de samme penge i Århus. Faktisk er forskellen jo så stor, at man snildt kan få det dobbelte i Randers. Så kan det jo hurtigt blive værd at overveje, om man skulle dele en større og måske noget mere lækker studielejlighed med et par venner lidt uden for byen, eller flytte den lille familie til et trygt familieområde i en forstad eller naboby i stedet for. På Danmarks boligportal kan du finde kvadratmeterpriser for lejligheder til leje samtlige af Danmarks store byer og sammenligne på kryds og tværs, så du selv finder lige den bolig, der giver mest mening for dig.